Když se vysloví pojem tuky, každého obratem napadne obezita. Všichni máme asi tento výraz spojený s něčím špatným, nezdravým a nežádoucím pro lidské tělo. A ve velké míře tomu tak opravdu je. Pokud dlouhodobě přijímáte špatné tuky, můžete si přivodit řadu nejrůznějších onemocnění.
- Rakovina
- Cukrovka
- Srdeční problémy
- Viditelná obezita
Jaké tuky je dobré konzumovat?
Většina z nás má od narození zafixováno jedno. Tučná jídla nejsou zdravá a škodí nám. Málokdo však ví, že některý tuk může být méně nebezpečný a jiný je naopak doporučovaný. Abyste o této problematice získali lepší povědomí, přinášíme Vám několik odpovědí na důležité otázky.
Tuky se nejčastěji dělí do tří kategorií. Jsou to ty nenasycené, které mají víceméně kladný přínos pro lidské tělo. Ty nasycené už je třeba konzumovat s rozvanou. Trans tukům je naopak vhodné se vyhýbat.
Jsou to ty, které se používají při smažení nejrůznějších pokrmů v podobě hranolek atd. Dále to nepřehánějte s konzumací rostlinného tuku nebo margarínu.
V jejich případě lze hovořit o tučném mase, například z vepře, jehněte či krávy. Dále je to sádlo, tropické oleje a vybraná mléčná jídla.
Jmenovat lze určitě polynenasycený tuk a mononenasycený tuk.
Z pohledu stravy budete mít v tomto směru celkem na výběr. Jsou to například vlašské ořechy, pstruh, losos, mušle, tuňák, lněná semínka a řepkový olej. Tyto potraviny obsahují především omega-3 mastné kyseliny.
V jakých potravinách je mononenasycený tuk?
V rámci komplexnosti předkládaných informací bychom neměli zapomínat ani na již zmiňované mononenasycené tuky. I o nich se zmíníme, abyste věděli, co je zdravé. Je to například avokádo, rostlinné oleje a arašídové máslo. Výjimkou nejsou ani ořechy, ať už jde o arašídy nebo pekanové ořechy.