Potravinová alergie může mít spoustu příčin

Člověka může z pohledu zdraví postihnout řada nežádoucích věcí. Není to jenom obezita, ale také další obtíže související s jídlem. Typickým příkladem je potravinová alergie. Její název je do značné míry jasně vypovídající. Taková alergie vzniká právě z potravy a může se projevovat různě.

  • Vyrážka na těle
  • Pálení očí
  • Zažívací obtíže
  • Svědění odlišných částí těla

Potravinová alergie v Evropě

Potravinová alergie je samozřejmě problémem, který sužuje lidi po celém světě. My Vám přinášíme bližší statistiky týkající se Evropy. Na hodnoty související s jednotlivými skupinami lidí se můžete podívat v níže uvedené tabulce.

PředmětHodnota
Potravinová alergie v Evropě12 %
Děti8 %
Dospělí4 %
Jiné formy alergie v Evropě40 %
Jak je to s potravinovou alergií v Evropě?

S jakými potravinovými alergiemi se můžete setkat?

Nyní se pojďme vrhnout na samotné alergie, respektive na to, z jakých potravin nejčastěji vznikají. Jedním z obvyklých alergenů jsou ořechy. Mohou to být dokonce konkrétní typy ořechů. Nepříjemná je také potravinová alergie na mléko, díky níž je třeba vyhnout se mnohým mléčným výrobkům.

Kapitolou samou o sobě jsou pak ryby. Lidé mají obvykle alergii na konkrétní druh ryby. Výjimkou však nemusí být korýši nebo mořské plody. Mezi další potraviny způsobující alergii se řadí kupříkladu rajčata, jahody, ale i vejce. Pokud Vás obtěžují poslední jmenované alergeny, musíte si důkladně pohlídat složení mnohých pokrmů, do nichž jsou velice často přidávána vejce.

Potravinová alergie v podobě pšenice

Jednu z hodně nepříjemných alergií způsobuje pšenice. Vzhledem k tomu, že je v pečivu a v dalších potravinách, zkomplikuje jídelníček doslova od základu. V závislosti na míře alergické reakce je vhodné se takovým pochutinám vyhýbat. Velkou nepříjemností je bohužel také to, že spousta lidí trpí těmito alergickými reakcemi celoživotně a ve své podstatě nejsou léčitelné. Pak nezbývá, než se konkrétním potravinám vyvarovat a naplánovat si zcela jiný jídelníček. Díky mnohým ingrediencím je to v dnešní době ale řešitelné.

Publikováno: 08. 03. 2021

Kategorie: Zdraví

Autor: LadislavFranc

Tagy: alergie | alergie na jídlo | alergie na potraviny | jídlo | lepek | mléko | ořechy | potravinová alergie | potraviny | vejce